Podgoria Minis Maderat

HomePodgoria Minis Maderat

Urme care atestă practicarea viticulturii pe meleagurile arădene datează din antichitate şi sunt dovedite de numeroase descoperiri arheologice din zonă. În documente se amintește despre vița de vie la începutul secolului al XI-lea, perioadă în care zona era controlată de voievodul Ahtum. Potrivit Legendei Sfântului Gerard, episcop al Cenadului după 1030, când voievodatul lui Ahtum a fost cucerit de maghiari, iar aici a apărut o episcopie catolică, vița de vie se cultiva atât în nordul, cât și în sudul Mureşului. În aceeași lucrare se afirmă că vinurile cele mai bune ajungeau la Cenad și erau ţinute în pivniţe. În timpul verii vasele cu vin erau puse într-un vas mai mare plin cu gheață, pentru a se asigura calitatea vinului.

Cu ocazia năvălirii tătarilor din 1241 călugărul catolic Rogerius avea să menționeze și el cultivarea viței de vie din Podgoria Aradului, unde tătarii „lăsaseră poporul să trăiască pentru un timp oarecare, ca prevedere, ca să strângă recolta și să culeagă viile, dar nu voiau ca ei să-și consume cele adunate”. În secolul al XIII-lea este atestată într-un document localitatea Covăsânț, în care „abatele de Bulci dispune de vii”. Este perioada când la Pâncota, Măderat, Ghioroc și Miniș se producea vinul folosit şi de mănăstirile catolice care controlau zona. Pe parcursul secolului al XIV-lea un rol important l-a avut și mănăstirea catolică de la Cladova, care a cumpărat mai multe vii pe dealul Macra, fapt ce a dus la acordarea unor privilegii de către regele Ludovic I, iar comitele Aradului a scutit-o de plata vămii.

În secolul al XV-lea localitățile din Podgoria Aradului au fost stăpânite de mănăstirile catolice sau chiar de voievozii Transilvaniei, precum Iancu de Hunedoara sau Ștefan Bathory.  Vinurile din Podgoria Aradului erau renumite și în secolul al XVI-lea, lucru confirmat de umanistul transilvănean Nicolaus Olahus, care în 1536 descria zona dintre Crișul Alb și Mureș, amintind „piscul Makra unde se produc vinuri delicioase”. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea călătorul otoman Evliya Celebi amintește de viile din jurul Ineului și Lipovei.  

en_GBEN